top of page

BEZOEK TROYES

Het historische stadscentrum van Troyes wordt vaker "de champagnekurk" genoemd omdat, zoals u op de kaart kunt zien, de contouren die het afbakenen er zo uitzien.

Het appartement & de studio bevinden zich in het hart van deze verkeersopstopping en dicht bij alle musea en bezienswaardigheden van de stad.

Bij de ingang van de appartementen liggen documentatie over de monumenten en activiteiten, evenals plattegronden van de stad en haar omgeving tot uw beschikking.


Het VVV-kantoor bevindt zich op het plein tegenover de appartementen en kan u alle aanvullende informatie verstrekken die u nodig heeft. Er zijn ook rondleidingen door de stad. Meer info op: https://www.tourisme-troyes.com

Télécharger la carte de Troyes de l'office de tourisme

We hebben speciaal voor jou 3 cursussen samengesteld:

U kunt ook de andere bezienswaardigheden in de omgeving van Troyes ontdekken door hier te klikken

Parcours nord du bouchon / Noordelijke route van de stekker

Hierboven vindt u de kaart van alles wat er te zien is in het noorden van de Cork. We hebben een logische route gemaakt waarmee u uw tijd kunt optimaliseren om de verschillende musea, monumenten, kerken en sculpturen te zien.

We presenteren hieronder de verschillende bezienswaardigheden in volgorde van route.

1. La Basilique Saint-Urbain**

 

De basiliek van Saint-Urbain in Troyes is een referentiemonument van stralende gotiek, opmerkelijk vanwege de eenheid van zijn stijl. De paus stelde in de jaren 1260 uitzonderlijke middelen in dienst van de bouw ervan: de architectuur maakte toen plaats voor ramen. Vanwege financiële moeilijkheden werd de bouw onderbroken en tussen de 13e en de 20e eeuw hervat en voltooid.

Meer informatie

2. Les Jardins de la Préfecture* (Place de la libération)

 

Place de la Liberation, gelegen aan de voet van de prefectuur en het Hôtel du Département, is een plaats met een rijke geschiedenis.

Dit plein is ontstaan ​​op de plaats van een oude begraafplaats en een dubbele kerk die eind 18e eeuw werd afgebroken om plaats te maken voor een kortstondige graanmarkt.

3. Sculpture Lili ou la Dame au Chapeau **

 

"Lili", ook wel "The Lady in the Hat" genoemd is een sculptuur gemaakt door de Hongaarse kunstenaar Andras Lapis. Een knipoog naar de geschiedenis van de regio, Lili houdt een boek over de graven van Champagne in haar handen.

4. Sculpture La Ribambelle Joyeuse **

 

Deze set sculpturen stelt een groep kinderen voor vergezeld van een pinguïn en een eend. De Belgische kunstenaar "Tom Frantzen", bekend om zijn creaties op de grens tussen realiteit en fantasie, combineert fantasie en Belgische humor en is sterk getekend door de invloed van Pieter Brueghel en Jérôme Bosch. Dit werk verrijkt de artistieke reis die is ondernomen na de herkwalificatie van de kades van de Seine.

5. Musée d'art moderne**

 

Met het voormalig bisschoppelijk paleis van Troyes uit de 16e en 17e eeuw als decor, is het Museum voor Moderne Kunst van Troyes een van de rijkste musea voor moderne kunst in de provincies van Frankrijk. Ontstaan ​​uit de schenking aan de staat van de collecties die zijn bijeengebracht door de textielindustriëlen Pierre en Denise Lévy, herbergt het museum een ​​opmerkelijke selectie schilderijen, sculpturen, tekeningen, glaswerk en keramiek die de grote stromingen van de Franse kunst van 1850 en 1960 vertegenwoordigen. Het Museum of Modern Art is wegens renovatie tot 2021 gesloten.

Meer informatie

6. Le cellier Saint-Pierre**

 

De kelder Saint-Pierre, gelegen aan de voet van de kathedraal van Troyes, verwelkomt u voor proeverijen. In de kelder en de distilleerderij kunt u een ruime keuze aan wijnen ontdekken, evenals hun specialiteit, Prunelle de Troyes.

Prunelle de Troyes is een likeur van 40°, gemaakt van sleedoornpitten. Het is gemaakt met sleedoornstenen die worden geplet en geweekt in alcohol, voordat ze dubbel worden gedistilleerd in de distilleerketel. Het productiegeheim is gebaseerd op het huwelijk met andere natuurlijke ingrediënten die het zijn complexiteit en zijn gastronomische en zoete amandelsmaak geven. Het wordt al sinds 1840 gedistilleerd en het recept won de gouden medaille op de Wereldtentoonstelling in Parijs in 1900. Ooit heette het Prunelle de Champagne, in 1998 omgedoopt tot Prunelle de Troyes op verzoek van het Champagne-wijnmakerscomité. Philippe Formont runt het huis dat zijn vader in 1933 kocht. De jonge Alexandre Krumenacher houdt toezicht op de distillatie.

Prunelle de Troyes kan gegeten worden als digestief, eventueel met ijs, als "champenois hole" op een sorbet of op bevroren nougat, in een cocktail met champagne of gewoon als traktatie...

Meer informatie 

7. La Cathédrale de Troyes**

 

De kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul is de bisschoppelijke zetel van het bisdom Troyes en werd in 1862 geklasseerd als historisch monument. In 1129 werd hier het "Concilie van Troyes" gehouden, tijdens welke de orde van de Tempeliers werd bevestigd en de gedefinieerde rol.

Op 21 mei 1420 werd daar het Verdrag van Troyes ondertekend: het bepaalt dat koning Hendrik V van Engeland koning Karel VI van Frankrijk zal opvolgen, na zijn huwelijk met Catharina van Valois (een van de dochters van Karel VI).

Meer informatie 

8. L'église Saint-Nizier**

 

Op de plaats van de kerk Saint-Nizier stond ooit een kleine kerk gewijd aan Saint-Maur. In 582 werden de relikwieën van Saint Nizier uit Lyon gehaald en in Saint-Maur geplaatst. De bouw van de huidige kerk vond plaats van 1528 tot 1619. De kerk werd ingewijd in 1542 zonder dat het schip werd overkapt (pas in 1582).Saint-Nizier de Troyes is wereldwijd gotisch van stijl. De eerste twee traveeën van het schip, het westelijke portaal en het noordelijke portaal zijn in renaissancestijl. Het gewelf is opmerkelijk vanwege de verscheidenheid aan ribben. De kerk bevat een prachtige collectie glas-in-loodramen uit de 16e eeuw over de belangrijkste thema's van het christendom: Passie, Golgotha, Verrijzenis, Pinksteren, Heiligenlevens, Boom van Jesse, Apocalyps, Laatste Oordeel... Saint-Nizier herbergt ook een prachtige graflegging, een beroemde Christus van Barmhartigheid en een zeer expressieve piëta, drie werken uit de Trojaanse school voor beeldhouwkunst in de 16e eeuw.

9. La maison du Dauphin*

 

Het Maison du Dauphin is een van de oudste huizen in Troyes; de datum 1472 staat op de schoorsteenmantel. Heeft de lakenwever die destijds in dit huis woonde de eer gehad om handel te drijven met de "Dauphin"? Toch staat op de hoekpaal op de hoek van de straten Célestin-Philbois en Kléber het wapen van de oudste zoon van koning François 1er gegraveerd, wellicht om aan te tonen dat de handel leverancier was van het koninklijk huis...


Het Maison du Dauphin, gerestaureerd in 2004 en zes traveeën lang, is typerend voor de architectuur van Troyes, met zijn glasramen en uitkraging, en heeft een voorste boerderij aan de rue Kléber en een andere aan de achtergevel.

10. Le musée Saint-Loup** (musée des beaux arts & archéologie + muséum d'histoire naturelle)

 

Le musée des Beaux-Arts et d’Archéologie is gelegen in de abdij van Saint-Loup die aanvankelijk op de plaats stond van de huidige abdij van Saint-Martin-ès-Aires. Verwoest aan het einde van de 9e eeuw, werd het in de 12e eeuw gerestaureerd in de buurt van de kathedraal, op de huidige locatie. Dit museum dankt zijn bestaan ​​aan de revolutionaire confiscaties. Sindsdien zijn de collecties blijven groeien dankzij legaten, schenkingen, met name die van de Trésor de Pouan (grafmeubels uit een prinselijk graf uit de 5e eeuw) door keizer Napoleon III in 1861, en aankopen zoals die van het magnifieke Apollon de Vaupoisson, verworven in 1820. Door de jaren heen hebben de grote ontwikkelingswerken in de stad en de regio veel overblijfselen onthuld die aan de oorspronkelijke collectie zijn toegevoegd. Het biedt de bezoeker een zeer samenhangend geheel van Franse schilderijen van de 14e tot de 19e eeuw. De grote stilistische bewegingen die de schilderkunst gedurende deze vijf eeuwen kenmerkten, worden daar meestal vertegenwoordigd door werken van de allereerste orde. Onder de bewaard gebleven meesterwerken: "L'homme au lute" van Rubens, "L'Enchanteur" en "L'Aventurière" van Watteau, "Ruines de Dresde" van Bernardo Belloto, en "Spirit of Baculard van Arnaud", bijgenaamd Jean- Het kleine meisje van Baptiste Greuze met een kat. Maar het museum heeft ook de 3e collectie Franse beeldhouwkunst uit de 19e eeuw na Orsay en Angers in reserve!Meer informatie 

Le Muséum d'Histoire Naturelle van Troyes dateert uit het einde van de 18e eeuw. Samengesteld door professoren van de centrale school van het departement Aube (instelling van openbaar onderwijs opgericht tijdens de Franse Revolutie), de eerste collecties (van het Nationaal Natuurhistorisch Museum, de Ecole des Mines de Paris, van het kantoor van de Comte de Brienne) zijn bedoeld voor onderwijs.

De uitdaging vandaag is om deze collecties tot leven te brengen en ze te verbinden met de wereld van vandaag met respect voor hun geschiedenis. De rol van het museum bestaat erin de collecties te behouden, te bestuderen en te verrijken, maar ook om ze te verspreiden, ze toegankelijk te maken voor iedereen, zowel voor onderzoekers en specialisten als voor het grote publiek, om deze inspanning van overdracht en ontwikkeling van wetenschappelijke kennis. Meer informatie 

11. Hôtel Dieu Le Comte - La Cité du vitrail*** & L'Apothicairerie*

La Cité du Vitrail vestigt zich in het hart van het centrum van Troyes in de westelijke vleugel van het Hôtel-Dieu-le-Comte, een opmerkelijk 18e-eeuws complex gelegen aan de Quai des Comtes-de-Champagne. U ontdekt de geheimen van glas in lood dankzij een permanente tentoonstelling van originele werken. Het behandelt zowel de creatie van gebrandschilderd glas als de historische chronologie, de specifieke toegepaste technieken en biedt sleutels tot begrip om deze kunst te ontcijferen.

Dit is het startpunt voor het ontdekken van de kunst van het glas in lood. Je kan de glas-in-loodramen dan ter plekke ontdekken dankzij de Glas-in-loodroute. Meer informatie 

L’entrée dans l’Apothicairerie gebeurt altijd via de historische deur, direct vanuit een grote ontvangsthal, gedeeld met de Cité du vitrail.
In de grote zaal van 63 m² worden de collecties tentoongesteld in identieke staat als in de 18e-eeuwse staat. De collectie van 319 beschilderde houten kisten is uniek in Frankrijk en lijkt gemaakt te zijn voor plaatsing in de apotheek. Elk van de rechthoekige dozen uit de 18e eeuw heeft een cartouche met de afbeelding en de naam van het product dat erin zit.
L’Apothicairerie bevat ook aardewerk: majolica, albarelli, Hispano-Moorse bunkers (16e eeuw), Italo-Moorse (16e eeuw), Italo-Franse (17e eeuw) en Franse renaissance (begin 17e eeuw), evenals een set van bijna 300 rustiek aardewerk potten (stijl Nevers) uit de 18e eeuw, sober gedecoreerd met guirlandes van gebladerte en blauwe bloemen, waaronder geiten, kanonkruiken, bunkers, flessen. Naast deze twee uitzonderlijke sets zijn er veel apotheekartikelen. Tot 1961 werden daar nog remedies bereid. Meer informatie

20231105_104932_compress83.jpg

12. Sculpture Attendez-moi**

Dit humoristische en poëtische werk, dat sinds eind 2018 op de oude draaibrug, Quai Dampierre, is geïnstalleerd, stelt een kleine hond voor die een groep ganzen bang maakt en laat vliegen, het werk van de Belgische beeldhouwer Tom Frantzen. Deze groep doet denken aan de kraanvogels die elk jaar over het departement Aube vliegen.

13. Sculpture La Dame au Baiser*

 

"The Lady Who Gives a Kiss" klinkt als een Degas-danseres. Het is het werk van Sjer Jacobs, een Nederlandse beeldhouwer, die "Sofia" reproduceerde, een van zijn creaties die poseert in Middelburg, in Nederland.

14. Sculpture illuminée Le Cœur de Troyes***

 

Het is het nieuwe embleem van de stad. Toeristen maken er graag foto's. Kinderen spelen om nat te worden van de waterstralen eromheen. Deze roestvrijstalen veter is ontworpen door een paar kunstenaars uit Aube (Michèle en Thierry Kayo-Houël) en vervaardigd in een fabriek in Troyes (Sotralinox). Het is een verfijnd werk dat niet genoeg weegt: 2 ton, maar met afmetingen die het waard zijn om de recordboeken in te gaan: 4 meter breed, 3,5 meter hoog, 2 meter diep.

15. Les maisons restaurées de la rue Passerat **

 

De in 1978 gerestaureerde rijtjeshuizen innoveren in de restauratietechniek, aangezien een bakstenen plaat wordt geassocieerd met het vakwerk. Het vulmateriaal is van oudsher cob, oftewel een mengsel van stro en klei, waaraan ooit koeien- of paardenhaar of zelfs mest is toegevoegd. Een van de huizen in de rue Passerat is ook opmerkelijk vanwege de gevel die is bedekt met houten tegels (essentes of dakspanen) die het tegen weersinvloeden beschermen.

16. Le Théâtre de Champagne *

 

Het vervangt het circus van Troyes, gebouwd in 1861, dat plaats bood aan duizend mensen en werd verlicht door gas, maar dat in 1892 door brand werd verwoest. In 1893 liet het circus van Plège een nieuw circus bouwen op de Mail St-Nicolas grenzend aan de Beurnonville-kazerne en bood onderdak aan tweeduizend mensen, verwoest door een nieuwe brand in 1901. De gemeente besluit er een in steen te bouwen. De architect Henri Schmitt liet het huidige pand op de Mail Preize optrekken en vanaf 1903 konden er allerlei evenementen plaatsvinden zoals bokswedstrijden, Marcel Cerdan kwam er. Het werd ingehuldigd op 18 maart 19052. In september 1930 werd het aangepast door de architect Denis Tsaropoulos. In 1967 transformeerde de stad het gebouw tot congrescentrum. Het circus werd in 1975 geregistreerd als historisch monument1 en heeft ook het label "Erfgoed van de 20e eeuw". Het monument werd in 1978 verbouwd en omgedoopt tot "Théâtre de Champagne" en kreeg de status van stadsschouwburg.

17. L'Eglise et la place Saint-Rémy*

 

L’église Saint-Rémy is een van de oudste in Troyes: het bestaan ​​ervan is bewezen sinds de 10e eeuw. Het ligt dan buiten de muren van de stad en hangt af van de kanunniken van de kathedraal. Inbegrepen in de nieuwe behuizing gebouwd in de 13e eeuw. de kerk onderging vervolgens meerdere uitbreidingen en transformaties. Het kreeg ook nieuwe glas-in-loodramen, betaald door rijke Trojaanse families. De klokkentoren uit de 12e eeuw. werd gerenoveerd in 1360. De leistenen torenspits, 62 meter hoog, is gedraaid waardoor hij beter bestand is tegen de wind. Deze techniek is een echt architectonisch hoogstandje in de 14e eeuw! Het 15e-eeuwse portaal. ligt beschut onder een houten veranda die in de 19e eeuw is vervangen. de oude narthex (ingang portiek).

Op de toren is een wijzerplaat geschilderd versierd met zonnestralen en met een enkele naald (het mechanisme werkt vandaag niet meer). Bovenaan in de hoeken zien we twee engelen die vasthouden, de een een wegvliegende duif, symbool van de geboorte van de dag, de ander een brandende fakkel, symbool van de nacht. De personages aan elke kant zijn Saint Rémy aan de rechterkant en zijn moeder Saint Célinie aan de linkerkant.

Verderop, op de steunpilaar van de toren, een 18e-eeuwse zonnewijzer. geeft bij mooi weer de tijd van de zon (of ware tijd) aan. De Latijnse inscriptie die eronder staat "SICUT UMBRA DIES NOSTRI SUPER TERRAM" betekent "Op aarde gaan onze dagen voorbij als een schaduw".


Het interieur van de kerk wordt verlicht door grote gotische traveeën. U kunt verschillende schilderijen bewonderen van de Trojaanse schilder Jacques de Létin (1597-1661) en boven het hoofdaltaar de beroemde bronzen Christus van François Girardon, een Trojaanse beeldhouwer (1628-1715) aan wie we ook de fonteinen van het paleis te danken hebben van Versailles. Met vernietiging bedreigd, werd de kerk door de protesten van de bewoners van de sloop gered en in 1908 geclassificeerd als historisch monument.

La place Saint-Remy Wat betreft het, vol met cafés en bars die snacks aanbieden, is het een van de favoriete plekken van de Trojanen geworden voor een aperitief en een snack in de vroege avond of voor een kopje koffie of ontbijt op marktdagen.

18. Le Marché des Halles**

 

Op 1 maart 1874 werd de overdekte markt van Troyes, gebouwd op de plaats van het voormalige College van de Eenhoorn (hoge kennis van de Middeleeuwen), ingehuldigd. Het was destijds de grootste van Frankrijk, geïnspireerd door de hallen van Parijs, gebouwd door Victor Baltard. Het heeft een oppervlakte van 2.500 m², 60 m x 42 m, en bevat 154 plaatsen. De buitengevels van de omtrek zijn boven elke kolom versierd met een leeuwenkop in gietijzer, met daarboven een palmet. Er zijn 6 deuren. Het metalen frame omvat 100 ton gietijzer en 195 ton ijzer. Vanaf 1980 werd het, in concurrentie met supermarkten, gerenoveerd met alle kwaliteiten van comfort, mezzanine en ondergrondse parking. Vandaag zijn de Hallen vol met producenten of handelaars van lokale producten, we nodigen u uit om de rubriek "Drinken & Eten" van onze site te raadplegen.

Meer informatie

19. La Feuille de Troyes*


La Feuille monumentale van Thierry en Michèle Kayo-Houël, van geparelstraald roestvrij staal (parelstralen is een oppervlaktebehandeling die bestaat uit het spuiten van microparels op een roestvrijstalen of aluminium onderdeel), brengt moderniteit op het voorplein van de Marché des hallen. Het beeld is volledig lokaal geproduceerd: ontworpen door deze kunstenaars die in Payns wonen, met de hulp van het metaal- en ijzerwerkbedrijf Arts et Forges, in La Chapelle Saint-Luc, en de carrosseriewerkplaatsen Bonenfant, in Buchères, het werd uiteindelijk vervoerd en geïnstalleerd door Trans Manu Machines, gevestigd in Bréviandes, allemaal met de steun van de diensten van de stad Troyes. La Feuille doet denken aan het iconische beeld van het Hart van Troyes, gemaakt door dezelfde kunstenaars, geïnstalleerd op de Quai des Comtes de Champagne.


Het blad in cijfers:

- structuur van microgestraald roestvrij staal met afmetingen van 3,54 m hoog, 7,5 m lang en 7 m breed,

- 185 strekkende meter ronde buis met een diameter van 42 mm,

- 2,5 ton inclusief 125 m² RVS plaat van 4 mm dik,

- 140 uur studie, 3D-layout en model, - 1600 uur productie in de werkplaats,

- 40 uur waterstraalsnijden,

- 70 uur parelstralen met projectie van 1 ton glazen microbolletjes bij 5 bar (drukkracht).

20. L'Hôtel de ville**

 

In de 17e eeuw besloot het stadsbestuur tot de bouw van een nieuw stadhuis. Lodewijk XIII gaf toestemming voor de bestemming van een klein deel van de inkomsten uit belastingen op wijn en zout voor dit doel. Het gebouw werd daarom stukje bij beetje gebouwd en was pas rond 1672 klaar. Aan de achterzijde werden in 1933 en 1937 twee vleugels toegevoegd door architect F. Balley. De centrale gevel met blauwe Doornikse marmeren zuilen is doorboord met een nis waarin een gehelmde Minerva is gehuisvest, die een standbeeld van Lodewijk XIV vervangt dat tijdens de Franse Revolutie werd verwoest. De monumentale schouw in de gemeenteraadszaal is nog steeds versierd met een groot houten medaillon met de beeltenis van deze koning, gebeeldhouwd in 1687 door de Trojan François Girardon (1628-1715). Een ander gedenkwaardig spoor van de revolutie op de gevel, het revolutionaire motto dat destijds op alle stadhuizen van Frankrijk verscheen, is hier intact: "Eenheid, ondeelbaarheid van de republiek, vrijheid, gelijkheid, broederschap of dood".

Meer informatie

Parcours sud du bouchon / Zuidelijke loop van de plug

Parcours Sud.png

Hierboven vindt u de kaart van alles wat er te zien is in het zuiden van de Cork. We hebben een logische route uitgestippeld waarmee u uw tijd kunt optimaliseren om de verschillende musea, monumenten, kerken, sculpturen, parken en tuinen te zien.

We presenteren hieronder de verschillende bezienswaardigheden in volgorde van route.

21. La rue Champeaux***

 

Zodra u deze straat inrijdt, ziet u het "helemaal kromme" aspect van het eerste gebouw aan de linkerkant. Locals horen deze vraag vaak van toeristen "denk je dat de vloer van binnen waterpas is? Ja, we kunnen je verzekeren dat alles min of meer waterpas is, ook al gebeurt het regelmatig dat je van het ene uiteinde van de kamer naar het andere kunt kijken. niveauverschil van 2 of 3 cm. Rue Champeaux is de toeristische straat bij uitstek omdat het vol charme is dankzij deze typische architectuur van de Middeleeuwen met sublieme gebouwen zoals de Tourelle de l'Orfèvre en het Hôtel Juvénal des Ursins. Je vindt er een groot aantal restaurants. Wij nodigen u uit om de rubriek "Drinken & Eten" van onze site te raadplegen om de beste adresjes te vinden.

22. La Tourelle de l'Orfèvre***

 

La Maison de l'Orfèvre is een 16e-eeuws herenhuis aan de Rue Champeaux 9. Het werd gebouwd tussen 1578 en 1618 voor François Roize, goudsmid, en zijn vrouw Nicole Boulanger. Het torentje wordt ondersteund door drie faunen. Het Maison de l'Orfèvre staat sinds 1961 op de monumentenlijst.

Meer informatie

23. Eglise Saint-Jean au Marché*

 

De kerk Saint-Jean-l'Évangéliste bevindt zich hier in de 9e eeuw. : Louis le Bègue zou daar door paus Johannes VII tot koning van Frankrijk zijn gekroond. Verwoest rond 889-892 door Normandische plunderaars, en waarschijnlijk herbouwd in hout zoals de meeste gebouwen uit die tijd. Maar de beurzen van Champagne die het fortuin van de stad hebben gemaakt, laten het nog steeds toe om het te verhogen en het neemt de naam Saint Jean au Marché aan. In de XIII en XIV eeuw. , werd de kerk volledig herbouwd, dit keer in steen, zoals we die nu zien. Het koor en het transept, beschadigd door de grote brand van Troyes in 1524, werden herbouwd in het begin van de 16e eeuw. Buiten werd de kerk geflankeerd door kleine cabines (maisonnettes), die in de loop van de 20e eeuw werden verwoest. De klokkentoren, gelegen in de zuidwestelijke hoek van het gebouw, stortte in 1911 in en nam de westelijke gevel mee tijdens de sloop van de cabines. De houten structuur bevatte de klokken die momenteel in de noordelijke en zuidelijke zijbeuken staan, die nauwelijks te lijden hadden onder het ongeval.


In juni 1420 vond daar het huwelijk plaats van koning Hendrik V van Engeland met Catharina van Frankrijk, dochter van Karel VI en Isabeau van Beieren. Dit huwelijk volgt op het "Beschamende Verdrag van Troyes": beëdigd in de kathedraal van Troyes op 21 mei 1420, bepaalt het dat het koninkrijk van Frankrijk zal terugkeren naar Hendrik V bij de dood van Karel VI. Daar werd ook gevierd, op 17 april 1620, de doop van Marguerite Bourgeoys, een jonge Trojaanse vrouw, die haar stad, haar land, haar familie, haar banden verliet en vertrok naar Ville-Marie, in Nieuw-Frankrijk (Canada), in 1653, om daar religieus onderwijs te vestigen: de congregatie van Notre-Dame de Montréal.

24. Hôtel Juvénal des Ursins**

 

Dit hotel in renaissancestijl is in gebruik sinds het begin van de 15e eeuw. aan een grote Trojaanse familie van lakenhandelaars en magistraten, de Jouvenels, in de adelstand verheven onder de naam Juvénal des Ursins. Rue Champeaux werd ook wel “rue de la Draperie” genoemd. Jean Jouvenel of Juvénal (circa 1360-1431), magistraat in Troyes en vervolgens in Parijs, werd in 1388 benoemd tot provoost van de kooplieden van Parijs. Van zijn zestien kinderen nam Jean, aartsbisschop van Reims, deel aan de herziening van het proces tegen Jeanne d'Arc, en Guillaume (1401-1472), was kanselier van de Franse koningen Karel VII en daarna Lodewijk XI; Jacques is de sponsor van een beroemd manuscript dat rijkelijk geïllustreerd is met miniaturen: de Mare historiarum van Giovanni Colonna (bewaard in de Nationale Bibliotheek van Frankrijk). Het hotel werd herbouwd in witte steen na de grote brand van 1524. De gevel met grote raamstijlen met raamstijlen is versierd met een prachtige erker in gotische stijl met drie zijden, met daarboven een fijn gebeeldhouwd modern torentje (gerestaureerd in de 17e eeuw). Het glas-in-loodraam aan de binnenkant toont de schenkers en de kruisiging. Het dak heeft een groot 15e-eeuws gotisch dakraam. uit een eerder gebouw.

25. La Ruelle des Chats***

 

Rue Maillard in de 15e eeuw. , maakten de bewoners er al snel een gewoonte van om het "Kattensteeg" te noemen, wat de officiële naam werd: "de daken, door eeuwenlang naar elkaar te kijken, zijn gegrepen door wederzijdse tederheid... Katten kunnen van een zolder naar een andere zonder een misstap te riskeren. » Geplaveid op de ouderwetse manier, zoals de straten van Troyes uit de 13e eeuw waren, heeft de laan van de katten een centraal kanaal volgens het gebruik van de tijd: de bevoorrechten "hielden de bovenkant van de stoep vast" om niet te krijgen vies.

26. La Cour Du Mortier d'Or**

 

Op de zeer mooie binnenplaats van Mortier d'Or kunt u de achterkant van de vakwerkhuizen zien, met hun prachtige doorgangen. De uiteinden van de balken zijn uitgesneden met onderwerpen die vaak door oorlog zijn geïnspireerd. Het geheel werd in 1981 gerestaureerd door de Compagnons du Devoir. Let ook op de oude verlichting. Reeds in 1534 besliste de gemeenteraad om Troyes, tijdens de champagnemarkten, te verlichten met vetkaarsen in lantaarns. In 1766 zijn er 150 openbare lantaarns die in de winter in de hoofdstraten worden aangestoken. Tallow maakte plaats voor olie in 1800, vervolgens voor gas in 1842 en elektriciteit kwam aan het begin van de 20e eeuw. De rue du Mortier d'Or maakte deel uit van de huidige rue des Quinze-Vingts. Dit dankt zijn naam aan het huis op nr. 3 van het hospice Quinze-Vingts, gesticht in Parijs door koning Saint Louis ten gunste van 300 ridders die met uitgestoken ogen terugkeerden van de kruistocht: het hospice heeft dan 15 kamers met 20 bedden.

27. Jardin Juvénal des Ursins**

 

Omringd door de straten Paillot-de-Montabert, Charbonnet, Champeaux en de Ruelle des Chats, is achter het Hôtel Juvénal-des-Ursins een tuin in renaissancestijl aangelegd.

 

Deze groene ruimte van 500 m² combineert intimiteit en een gewilde plantensamenstelling en werd ontworpen door de stad volgens de schets voorgesteld door Éric Pallot, hoofdarchitect van historische monumenten. De gevels en bomen van de tuin worden geaccentueerd door LED-verlichting. Naast hun esthetische interesses, verenigen de gekozen soorten (bomen, bloemen en planten) geschiedenis en ecologische kwaliteiten omdat ze bijdragen aan de ontwikkeling van de biodiversiteit in het hart van de stad. Deze tuin neemt ook deel aan de verbetering van het Hôtel Juvénal-des-Ursins, juweel van de "Beau 16e s. troyen" en creëert een nieuwe stedelijke adem.

28. Jardin des Innocents**

 

Grenzend aan de Sainte-Madeleine-kerk, is de Jardin des Innocents aangelegd op een oude begraafplaats. Het siert de overblijfselen van een grafgalerij gewelfd met spitsbogen, door middel van een scenografie geïnspireerd door de middeleeuwen en de liturgie van de kerk. Wanneer u binnenkomt, reist u naar het hart van de geschiedenis van deze plek, een van de oudste kerken in Troyes. Hier zijn de planten niet willekeurig gekozen, maar hebben ze elk een heel specifieke boodschap. Vooral de kleuren groen en wit staan ​​in de schijnwerpers, omdat ze symbool staan ​​voor eeuwigheid, puurheid en wijsheid. Bovendien kunt u er een gediversifieerde en rijke flora observeren, door ruimtes met natuurlijke biodiversiteit die zijn ingericht door de dienst van de landschapsruimten. In het hart van de geschiedenis van Troyes, brengt de tuin van de onschuldigen u ook in een zachte en warme sfeer, ideaal om uw batterijen op te laden. Het is in zekere zin een verborgen kant van de Sainte-Madeleine-kerk, die de omweg meer dan waard is om jezelf te trakteren op een bubbel cultuur!

29. Eglise Sainte-Madeleine***

 

De bouw van deze kerk begon in de 12e eeuw en is daarmee de oudste in Troyes. Het werd rond 1200 herbouwd in gotische stijl, met behoud van enkele romaanse elementen in het schip. Rond 1500 werden de apsis en het koor gerenoveerd in flamboyante gotiek. De toren (in renaissancestijl) en het portaal van de oude begraafplaats (in flamboyante gotische stijl) dateren uit 1525. Het schip zal op zijn beurt in de 19e eeuw worden gerestaureerd. Sainte-Madeleine trekt de aandacht door het aantal juwelen. Het is een van de weinige kerken in Frankrijk die het doksaal uit de renaissance in steenkant heeft behouden. De kooromgang schittert met prachtige glas-in-loodramen uit dezelfde periode (1500) gekenmerkt door sterke ontwerpen, glinsterende kleuren en een grote technische verfijning. Eindelijk, in een gangpad, staat het standbeeld van Saint Marthe, een van de meesterwerken van de meester van Chaource.

Meer informatie

30. Le Jardin du Rocher*

 

Een deel van het hart van de "Bouchon de champagne" wordt omgeven door aaneengesloten parken en tuinen. Wij nodigen u uit om deze tuin in het hart van de stad te ontdekken. U kunt de rotonde bewonderen, waar orkesten regelmatig optreden op zondagochtend in de zomer. ​

31. Le Jardin de la Vallée Suisse*

 

Deze romantische tuin, aangelegd in 1860 in de sloten langs de oude vestingwerken van de stad, laat de wandelaar langs de paden de vele ruimtes ontdekken. De waterval en beek zijn ideaal om te wandelen. Met een heuvelachtig karakter, geïsoleerd van de omringende boulevards, is deze tuin ook van botanisch belang. Oppervlakte: 6.500 m² Vanuit de tuin zie je ook sublieme gebouwen.

32. La Maison Normande*

 

Dit grote huis in Normandische stijl is een van de architectonische bijzonderheden van de stad.

33. Street Art*

 

In deze stad met middeleeuwse architectuur is het bijzonder zeldzaam om voorbeelden van straatkunst te vinden, zoals op 17 rue Grosley. We zien twee gezichten op de gevel geschilderd. Een aan de rechterkant, door Pierre-Jean Grosley en de andere aan de linkerkant, door Robert Badinter. Er is een stelregel boven de voordeur "Observeer de mens in het algemeen en verdedig hem op een bepaalde plaats" En daaronder het lachende gezicht van Robert Badinter, artikel 1 van de wet van 9 oktober 1981 tot afschaffing van de doodstraf.

34. Synagogue et Maison Rachi***

 

La Maison Rachi verwelkomt u in het hart van de 17e-eeuwse gebouwen van de synagoge van Troyes rond een programma van bezoeken en culturele bemiddelingen, het hele jaar door, volgens formules die zijn aangepast aan verschillende doelgroepen.

Bijeenkomsten die u meenemen naar het hart van de geschiedenis van een duizend jaar oude gemeenschap en de sleutelfiguur in de geschiedenis van de Joodse gemeenschap van Troyes, Rachi, een beroemde Trojaanse exegeet-rabbijn uit de 11e eeuw belichten: die de maatstaf is geworden voor commentaar door de Bijbel en de Talmoed wordt Rashi vandaag de dag nog steeds onderwezen aan alle Joden over de hele wereld, vanaf de leeftijd van 5 jaar, om de betekenis van de tekst te verduidelijken en beter toe te passen. Kom en ontdek zijn geschiedenis en die van zijn discipelen die in de loop van de volgende eeuwen tot ver buiten de grenzen van de Champagne straalden!

La Maison Rashi nodigt u uit voor een ongelooflijke reis door de tijd in een buitengewoon gebouw van 2000 m² dat onlangs is gerestaureerd. Je ontdekt ook de gerestaureerde binnenplaatsen en kamers, het prachtige glazen dak van de gebedsruimte en de tentoonstellingsruimten voor een vernieuwende scenografische benadering van het werk en de geschiedenis van Rasji.

Meer informatie

35. Eglise Saint-Nicolas et son square**

 

Met de kerk Saint-Rémi kan Saint-Nicolas de Troyes er prat op gaan een van de mooiste kerken van de stad te zijn. Het is echt een museum voor Schone Kunsten uit de Middeleeuwen en het begin van de Renaissance. De bouw begon na de brand van 1524 en was voltooid rond 1590. De kerk leunde tegen de stadsmuur en kreeg pas een gevel in het midden van de 19e eeuw, toen de stadsmuur werd verwoest. Het heeft enkele opmerkelijke beeldhouwwerken en een reeks 16e-eeuwse glas-in-loodramen in grisaille, versterkt met goud, glas-in-loodramen die helaas de tand des tijds hebben doorstaan. De glas-in-loodgalerij maakt het toch mogelijk ze op groot formaat te tonen.

Ook al heeft Sint-Niklaas geen kooromgang, hij toont trots zijn drie prachtige altaren in zijn vlakke apsis, alle drie geaccentueerd door glas-in-loodramen die rond 1900 zijn vernieuwd. dat prachtig is gewijd aan vrome herinnering en artistieke contemplatie;

Meer informatie 

36. La Bourse Du Travail*

 

Vroeger heette het La Halle aux Tissus, het werd op 11 februari 1905 de Arbeidsbeurs om vakbondsactiviteiten te huisvesten. Ze namen het in 1906 in bezit en werden toen verlaten. Het was pas heel recent dat het werd gerehabiliteerd tot een restaurant. Om het verleden niet te vergeten, is daar een thematisch fresco gemaakt. De realisatie van dit fresco van 16 m² in twee maanden was een echte technische en menselijke uitdaging die ongeveer 1500 werkuren vertegenwoordigde en werd volledig gefinancierd door de stad Troyes.

37. Le musée du Vauluisant**

Het Hôtel de Vauluisant is een van de weinige stenen gebouwen in de stad Troyes uit het midden van de 16e eeuw. Het ontleent zijn naam aan een toevluchtsoord dat op zijn plaats stond en toebehoorde aan de cisterciënzerabdij van Vauluisant, in het departement Yonne. Het heeft een rijke gevel die typerend is voor de renaissance-architectuur, met zijn versiering van frontons, cartouches, engeltjes, guirlandes. Het paviljoen werd uitgebreid in de 17e en 18e eeuw en wordt geflankeerd door twee torentjes, waarvan er één een wenteltrap herbergt. De kegelvormige daken zijn versierd met elegante kruisbloemen en bekroond door een zon en een maan. Het werd in 1932 door de Stad aangekocht om er een Museum voor Decoratieve Kunsten in te maken. Momenteel herbergt het er twee: het Museum voor Kunst Champenois en het Museum voor Kousen.

Musée d’Art Champenois
Aan het begin van de 16e eeuw was Troyes de bakermat van een uitzonderlijke school voor schilderkunst, beeldhouwkunst en glas-in-lood. Tientallen meesterwerken zijn te zien in de talrijke kerken van de stad en van Zuid-Champagne. Het museum presenteert opmerkelijke voorbeelden, met name in de beeldhouwkunst, de Maagd van Villenauxe, de Christus van Barmhartigheid, in de schilderkunst, de Maagd in de rode mantel en in glas in lood, de panelen van het Hôtel de l'Arquebuse door de meester Linard Gontier. Meer informatie

Musée de la Bonneterie
Het werd ingehuldigd in 1948 en schetst het verleden van een bloeiende textielindustrie en onderstreept de zeer belangrijke economische en sociale rol die deze sector in Troyes heeft gespeeld. De collecties bestaan ​​uit breimachines en weefgetouwen, waarvan de oudste dateren uit de 18e eeuw. , veel gebreide artikelen (mutsen, zijden kousen met borduursels of kralen, enz.) en een overvloed aan iconografie. Een reconstructie van een 19e-eeuwse ambachtelijke werkplaats. en een film over het dagelijkse leven van arbeiders, de snelheid van technologische ontwikkelingen en de creativiteit van uitvinders in Aube. Meer informatie

38. Eglise Saint-Pantaléon**

Tijdens de renaissance was de kerk Saint-Pantaléon een parochie van rijke bourgeoisie, die haar niet nalieten om haar te versieren met kunstwerken (beelden, glas-in-loodramen). Na de revolutie werden daar sculpturen uit de 16e eeuw samengebracht. gered van andere gebouwen, waardoor het is omgevormd tot een opmerkelijk museum van religieuze beeldhouwwerken uit de Champagne.

Auteurs plaatsen hier en toen een synagoge, vanaf 1189 een vakwerkkerk gewijd aan de heilige Pantaleon, martelaar (volgens de legende werden in 304 in Rome zijn handen aan zijn hoofd genageld). In het begin van de 16e eeuw maakte het plaats voor een stenen gebouw, dat door de grote brand van 1524 gedeeltelijk afbrandde. Het nabijgelegen verwoeste land werd in 1527 geannexeerd om een ​​grotere kerk te herbouwen. In 1570 werden de onderste delen voorzien van een tijdelijk dak en een eeuw later werden de bovenste delen voltooid. Rond 1740 werden een erker en de klassieke voorgevel toegevoegd.

De buitenkant, sober, heeft een portaal met twee boven elkaar geplaatste frontons en een verbazingwekkende achthoekige klokkentoren. Het interieur creëert een gevoel van verhevenheid door de smalheid van het schip. Opvallend zijn het balkon dat er omheen loopt, het houten tongewelf op 28 m en de grote erkers. De pilaren dragen een prachtige enfilade van twee niveaus van beelden. We kunnen met name rechts op de eerste pilaar Saint Jacques bewonderen van Dominique Le Florentin, meester van de Trojaanse School, en op de tweede, Saint Barbara, die een boek vasthoudt en de afgeknotte palm, meesterwerk van de Champagne-beeldhouwkunst. , de Chair of Truth, van de beeldhouwer Simart (1806-1851), op de pilaren voor het altaar, La Foi et La Charité (1551, Le Florentin), in de tweede kapel rechts, de zeer realistische polychrome groep die L'Arrest uitbeeldt van Saint Crépin en Saint Crépinien, patroonheiligen van schoenmakers. De kerk bevat vele andere prachtige polychrome beelden.
De gehistorieerde glas-in-loodramen, vaak in grisaille, vormen een opmerkelijk ensemble uit de 16e eeuw. De ramen van het verhaal van Daniël en de Passie, gedateerd 1531, markeren een keerpunt voor de Trojaanse school voor schilderen op glas, die tot dan toe de voorkeur had gegeven aan intense kleuren.

Beschrijving van het altaarstuk:

  • bovenste gedeelte: aan de linkerkant wordt Esther afgebeeld terwijl ze neerknielt aan de voeten van Ahasveros, gezeten op zijn troon, om hem om de bevrijding van het Joodse volk te vragen. In het midden is de triomf van Mordechai, de oom van Esther; ze knielt op de gang van de koning, gezeten op een strijdpaard, en wordt vergezeld door de heren van zijn hofhouding. Aman houdt de teugels van zijn paard vast, anderen dragen de koninklijke standaard. Achter hem draagt ​​een stoet kamelen de schatten die door koning Mordechai zijn geschonken. Op de rechtse zit Judith, die uit haar tent komt en het hoofd van Holofernes draagt ​​in een mand die haar door haar bediende wordt aangeboden.

  • onderste deel: de nis, waarin de heilige Jacobus was gehuisvest, herbergt nu een beeld van Maria die Jezus draagt.

39. La maison de l'Outil et de la Pensée ouvrière***

 

Ce musée est situé dans un hôtel particulier de style Renaissance (1556) appelé Hôtel de Mauroy. Il abrite une collection d'outils de façonnage à main des XVIIIe et XIXe siècles. Dans 65 vitrines, 11 000 outils illustrent une centaine de métiers du bois, du fer, du cuir et de la pierre.

Cette collection fut initiée par le Père Paul Fellerjésuite et homme de métier qui mit sa passion au service de la transmission des savoirs.

Le musée accueille entre 16 000 et 25 000 visiteurs par an. 

Chaque année, des animations et expositions thématiques sont organisées  par les Compagnons du Devoir du Tour de France.

Meer informatie

40. La Place du Marché au Pain* 

 

De champagnebeurzen, tussen de 12e en 13e eeuw, vonden voornamelijk plaats rond de kerk Saint-Jean-au-Marché en in de aangrenzende straten en pleinen, gespecialiseerd in een of meer soorten handel : kringloopwinkel, specerijen, gevogelte, draperie, zoutkamer... Op dit plein staan ​​de geldwisselaars, effectenmakelaars, vaak Joden of Longobarden (Noord-Italië), van wie velen al generaties lang in Troyes wonen. Heel dichtbij, rue de la Montée-des-Changes, werd het Hôtel des Angoiselles gebouwd voor een familie van Lombardische bankiers. Handelaars uit heel Europa brengen hun eigen munten mee, maar tijdens beurzen worden alleen de munten van de graven van Champagne (de Provinois denier) of de koning van Frankrijk gebruikt. Uitgerust met een precisieweegschaal, weegt de wisselaar de munten, meet de legering (edelmetaalgehalte) en berekent de tellerwaarde. Deze transacties zijn belast en vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de provincie. Met de daling van beurzen in de 14e eeuw, werd dit plein bezet door tuinbouwers en kruidkundigen (het heette toen Place du Marché-aux-Herbes), daarna in de 17e eeuw. door bakkers. Zo kreeg het zijn huidige naam.

41. Les Pans de bois de la rue Emile Zola***

 

Op de kruising van de rue Emile Zola en de rue place Foch kunt u een van de juwelen en emblemen van onze mooie stad Troyes bewonderen, de beroemde vakwerkbouw die typerend is voor de middeleeuwse architectuur. Kijk hoe deze kleurrijke gebouwen met hun zichtbare raamwerk lijken te leunen.

 

Rue Emile Zola is nu de belangrijkste winkelstraat van de stad, gevuld met winkels voor persoonlijke goederen, een Monoprix en een paar restaurants.

Aux alentours de Troyes / Rondom Troyes

L'Église D'Isle-Aumont

Deze kerk blijft uitzonderlijk vanwege zijn geschiedenis. Neolithische opidium, plaats van aanbidding voor de Kelten, heiligdom gewijd aan Mercurius tijdens de Romeinse bezetting, Merovingische abdij en necropolis, priorij en laatste tussenstop voor pelgrims naar Santiago de Compostela vanaf de 12e eeuw. Het gebouw werd in 1967 geklasseerd als historisch monument. De kerk bestaat uit een schip met een gotisch portaal dat is versierd met de wapens van Frankrijk, Bourgondië en Champagne. Vier traveeën leiden naar een toren die boven het oude altaar uit de 10e eeuw uitsteekt. Het tweede schip, gelegen ten zuiden van het eerste, is versierd met een reeks beelden. De zuidzijbeuk werd in de 16e eeuw verwijderd en de noordzijde in de 19e eeuw.

Meer informatie

Abbaye de Clairvaux

Deze abdij, gesticht door Sint Bernard in 1115, bood onderdak aan 888 monniken. Deze voormalige cisterciënzerabdij werd in 1115 gesticht door Bernard van Clairvaux en enkele metgezellen, gezonden door Etienne Harding, abt van Cîteaux. De persoonlijkheid van Sint Bernard gaf hem aanzienlijke invloed. Het behoort tot de groep van primaire abdijen (eerste stichtingen) van Cîteaux, zelf de allereerste abdij van de cisterciënzerorde. Het is verreweg de meest productieve, met tachtig dochterabdijen. Het werd onderdrukt tijdens de Franse Revolutie en in 1808 werd het door Napoleon omgevormd tot de grootste gevangenis van Frankrijk.

Meer informatie

Église Saint-Jean-Baptiste de Chaource

Kerk in gotische stijl, geklasseerd als historisch monument in 1840. De grafkapel heeft de mooiste graflegging van Europa.

De scène is opvallend realistisch. Op de plaat van het graf ligt het dode lichaam van Christus, de torso lichtjes opgeheven door Jozef van Arimathea die de heilige lijkwade omhoog houdt. Zijn gezicht blijft in de schaduw, omdat het uur van de verrijzenis nog niet is aangebroken. Nicodemus heft de lijkwade op, hij draagt ​​een pelgrimskostuum en draagt ​​de beurs. Marie is voorovergebogen, haar gezicht verscheurd door pijn. Saint-Jean wordt achter haar geplaatst. Marie-Salomé staat iets achter, handen gekruist, ogen neergeslagen. Maria Magdalena houdt een vaas met parfum vast. Marie Cléophas, draagt ​​de doornenkroon.

Meer informatie 

Fromagerie de Mussy à Chaource

Stéphanie en Christophe Callewaert nodigen u uit om hun etablissement te ontdekken (gratis bezoek galerij en video van de productie), de vervaardiging van Chaource, artisanaal (gieten met een pollepel). Ze laten je ook kennismaken met andere specialiteiten: Délice de Mussy, real Mussy, dubbele room Mussy l'Evêque, Vieux Mussy Sec, Lys de Champagne Ardenne, Soumaintrain en andere kaasdelicatessen. Let op: Kaasmakerij Mussy biedt rondleidingen voor groepen vanaf 20 personen. geen rondleiding voor particulieren.

Meer informatie

Le Moulin de Dosches​ et les jardins

De Moulin de Dosches is de recente reconstructie van een typische windmolen die in de 18e eeuw in de Champagne werd geïnstalleerd. Het is gelegen in de gemeente Dosches, in het departement Aube. Het werd gebouwd van oktober 2004 tot oktober 2006, onder auspiciën van de Association des Moulins à vent Champenois op de plannen van die van weleer. Het is een volledig houten molen die op een draaipunt is gebouwd, dat wil zeggen dat hij moet worden gedraaid om naar de wind te kijken voor een betere efficiëntie. Ondanks de 28 ton van de molen zijn twee man voldoende om de hendel in te drukken en de molen te laten draaien. De molen wordt gebruikt voor educatieve en tentoonstellingsdoeleinden. Evenals voor de productie van meel dat in de winkel wordt verkocht. Bij de molen is een traditionele broodoven gebouwd, evenals een eeuwenoude tuin.

Meer informatie

Château de la Motte-Tilly 

Het Château de La Motte-Tilly ligt in de gelijknamige gemeente. Het interieur is sinds 2 september 1943 geklasseerd als historisch monument. Het kasteel, de kapel, de paviljoens, de grote binnenplaats, de toegangspoort en tot slot het park met zijn terrassen en de gracht zijn geklasseerd als historisch monument sinds 2 september 1943. 16 september 1946. Open voor het publiek sinds 1978, het kasteel wordt beheerd door het Centre des monuments nationaux.

Meer informatie 

bottom of page